Points of You - Coaching și training creativ bazat pe fototerapie

Alina Niculiță

Points of You® este o metodă și o abordare creativă care utilizează jocul și fotografia ca instrumente pentru explorarea și dezvoltarea personală. Metoda încurajează participanții să își descopere și să își exprime viziunea, emoțiile și gândurile într-un mod interactiv, cu blândețe, ușurință și respectarea spațiului personal.

Punctul de pornire în procesele Points of You® e Pauza, realizată de obicei prin ascultarea unei melodii liniștite ori cu ritmuri surprinzătoare, care să te scoată de pe pilotul automat și care generează conectare, curiozitate, motivație, prezență.

Cele mai importante elemente în metoda Points of You® sunt fotografiile. Se folosește o combinație de imagini, cuvinte și întrebări pentru a stimula reflecția și pentru a provoca explorarea profundă a diferitelor aspecte ale vieții și ale propriei persoane. Fiecare imagine oferă o punte către diferite perspective și idei, iar jucătorii sunt încurajați să-și împărtășească gândurile și interpretările cu ceilalți participanți.

După examinarea tuturor punctelor de vedere apărute, focusul se mută pe perspectivele relevante pentru fiecare individ. Prin intermediul întrebărilor, se clarifică opțiunile apărute în proces potrivite individualității și ritmului interior.

Esențial și generator de schimbare și luare de atitudine e modul în care se încheie fiecare process, prin trasarea unui plan de acțiune, o listă de atribuții, care să conțină acțiuni măsurabile (Când?, Cum?, Unde?), menite să conducă către realizarea viziunii rezultată din proces.

Metoda Points of You® poate fi folosită în diferite contexte, inclusiv în dezvoltarea personală, coaching, training, facilitarea grupurilor și leadership. Scopul principal este de a spori conștientizarea de sine, de a stimula gândirea creativă și de a facilita comunicarea și conexiunile autentice între participanți.

Este important de menționat că metoda Points of You a fost dezvoltată de Yaron Golan și Efrat Shani în Israel și este utilizată în întreaga lume ca un instrument puternic de dezvoltare personală și profesională.

În Romania sunt câteva sute de facilitatori certificați internațional și câteva mii de utilizatori activi care valorifică metodologia și instrumentele în plan personal sau profesional - în cabinetele de psihoterapie sau de coaching, în companii, centre educaționale, școli, familie.

 


Lasă un comentariu

Comentariile vor trebui aprobate înaintea publicării

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.